POESÍA

POESÍA
Mario Benedetti

Kim Phuc

Kim Phuc
Resistencia Pacífica

Gurisada

Gurisada
Caritas Pintadas

Censuradas

Censuradas
en lucha

E=mc 2

E=mc 2
imperfecciones infinitas

Careta

Careta

Seguidores

lunes, 22 de febrero de 2010

Entrevista a Juanito Piquete


La nostra gent, els nostres avis, varen lluitar per donar-nos un futur esperançador, creus que la joventut d'avui dia esta venent aquest futur?

La pregunta que fas te un handicap,el futur esperançador es va trencar en el moment en el que el any 39 el feixisme esclafa la democràcia i la revolució. Jo crec que en totes les generacions hi ha gent que lluita i gent que no, potser ara som menys els que lluitem que abans, o els que creiem que determinats tipus de forma de lluita segueixen sent valides i no solament les formes si no els motius. Hi ha una falsa sensació de llibertat i benestar.

Tu creus que el cop que va rebre la CNT mitjançant el cas Scala va ser un pas Fundamentals perquè es firmessin els acords de la manera en que es van firmar?

La CNT evidentment estava en contra dels pactes de la Moncloa, el cas Scala evidentment es una maniobra per desprestigiar i desmobilitzar i que a la feina et diguin terrorista, a mi quan estava afiliat al sindicat de la metal·lúrgia em deien terrorista. Ningú va sortir en defensa de la CNT, ni CCOO ni el USO ni UGT , perquè a tothom li interessava treure's de sobre a la CNT, nosaltres molestàvem.

Quina relació tens amb la CNT?

Ara mateix nomes d'amistat, simpatia i d'afinitat

Entendries un mon, una historia sense la lluita llibertaria?

Si, si fos un mon llibertari no caldria la lluita llibertaria

Hi ha gent que pensa que en treus profit de la lluita pro presos, mes concretament de la lluita per l'alliberament de l'amadeu Casellas, que els diries?

Que no coneixen la trajectòria de Juanito Piquete. Juanito Piquete ha sigut sempre, en les èpoques anteriors i en l'actual un music solidari amb els presos llibertaris en tots els nostres treballs. Fèiem concerts a la presó a principis dels 90. Jo com a persona i com a music soc la mateixa persona, no tinc dues cares, si no fos music seria llibertari igualment.

Veus sortida possible al tema de l'amadeu? Creus que la CNT s'hi ha mullat suficientment?

Jo crec que la CNT s'ha mullat, la CNT es una organització confederal i cada sindicat d'aquesta organització te el seu grau d'implicació i s'hauria de preguntar a cada militant que es el que fa per aquesta lluita. Es important que la CNT faci extensiva aquesta lluita a la resta del moviment llibertari, al mon cultural i associatiu.

Creus que hi ha prou alternatives als mitjans de comunicació als que estem exposats?

Si i no, es a dir, jo crec que no hem fet els deures quan tocava. Jo estava a les ràdios lliures, colze a colze amb el Salvatore Picarol durant un temps molt curt. Radio Pica era una emissora independent, no es definia ideològicament. Ni deia que fos llibertaria ni no llibertaria, tenia una forma de funcionar que era certament individualista. L'ajuntament de Barcelona va tancar l'emissora, li varen retirar la llicencia. Radio pica tenia un poder de convocatòria increïble. Recordo una anècdota divertida reclamant locals pels joves. Va estar molt be.

El teu nou disc es diu "la revolucion desconocida", aquesta revolució que desconeixem es la que esperes que hi hagi?

El títol del disc son varies coses, es un homenatge a la figura del Makhno, una figura molt denostada, exposat com un bandoler, com un antisocial, no com un revolucionari. El mateix que feien els fatxes amb els makis aquí, ho varen fer els comunistes allà. La revolució Ucrainiana va ser una revolució llibertaria i això es important perquè aquesta gent es varen estar durant 3 o 4 anys fotent canya i això es una experiència que aquí a Catalunya i a la resta de llocs es va conèixer però es va intentar tapar. Llavors Volin es va fer un llibre que es deia "La revolucion desconocida" i jo vaig voler donar aquest nom al disc perquè la gent que d'alguna manera coneix aquesta historia es sentis còmplice d'aquest disc, ja nomes pel títol que te.

"Mundo nuevo" parla precisament de la lluita, aquella lluita que per a la gent era realment important, un esperit que ara sembla que s'ha perdut una mica. Que pensaves quan vares escriure aquest tema?

De fet vaig tirar una mica de l'imaginari personal i col·lectiu del moviment llibertari. Mundo nuevo te una tornada que diu "Mujeres y hombres sencillos que no buscaban honores, tan solo albergar un mundo nuevo en sus corazones". Penso que es una declaració de principis que Buenaventura Durruti proclama i diu "llevamos un mundo nuevo en nuestros corazones", va ser una gran frase i a mes simbolitzava l' il·lusió de tota la gent per transformar la societat en quelcom diferent que obris l' il·lusió a viure en un mon lliure de veritat.

Per les lletres trobo que es un disc molt personal, l'has treballat molt i a sigut un part prou difícil. ¿que representa per a tu?

Tornar a estar en lo que un vol estar, necessitava fer-ho. gracies a l' insistència de Julito Sedano fa tres anys, portava molt temps trucant-me jo també el trucava perquè som amics. Es un gran baixista un gran productor i un gran arreglista. Ell es el que sempre em deia: Va fem un disc, vinga!!. I be, desprès va venir el Sergi i varen venir altres coses. Després va arribar un correu del comitè pro presos de Madrid de la CNT, que volien que féssim un concert allà... va ser un moment emotiu i el principi de "La revolucion desconocida"

Fa temps havies viscut al Raval i en aquest disc tens una cançó anomenada Roig Raval, quin missatge vols fer arribar a la gent a traves d'aquesta cançó?

Es el reflex de tot el que esta passant al raval i a molts barris. La especulació, el mobbing amb les rentes baixes, jubilats, immigrants no immigrants, etc... En part es una mica la mala llet aquesta que et queda al cos quan lluites i perds .I aquesta va ser una derrota que volia denunciar.

He pogut veure que en aquest disc hi ha algunes col·laboracions, diguem qui ha col-la borat amb vosaltres en aquest disc.

Be com deia abans el Julito Sedano seria el principal responsable com a productor que això es molt, el Sergi Fàbregas amb les feines de baix, Carles Cervera de la banda del nervio, l'Elias Puente tambe de la banda del nervio que va fer els cors en una cançó que es diu aluminosis , Luitxi Baltulle que va ser un bateria que es va incorporar pràcticament al principi de la gravació del disc, a part d'això comptem amb la presencia de Moi Rojo i Jofre Ferriol que son dos persones que son amics musics i companys llibertaris.Hem pogut veure que hi ha hagut canvis a la formació de Juanito Piquete, a que es degut? Es nomes una millora o hi ha altres raons que ens vulguis explicar?

Raons personals per una banda, raons d' interès sobre quines coses vols fer i quina es la projecció del grup i cap a on tira el grup.

Abans el grup es deia"juanito Piquete y los mataesquiroles" i ara "Juanito Piquete", aquest canvi es degut a que la musica del grup es mes personal, mes intima de "Juanito Piquete" o es que t'has carregat als mataesquiroles?

(rialles).No, això no es així jo no em carrego ningú, el grup es desfà al 92... comença al 86 i al 92 es desfà. Es una historia que es repeteix sempre, quan els grups estan madurs es barallen o passen coses no se... Es crea una química amb la gent crees una energia i això es trenca per el que sigui i això passa a tot arreu, a les relacions humanes... A tot arreu. Jo segueixo desprès en un altre projecte musical i traiem una maqueta i un cd, desprès passen una sèrie de coses personals i be, aquí estic de nou. Jo soc una persona que m'agrada mes transformar que destruir, però suposo que es complicat fer-ho de vegades.

I ara un espai per a tu, perquè dirigeixis unes paraules a la gent que llegirà la "Soli".

Be jo, aprofitant el centenari i seguint una mica l'idea de les coses que allà vaig exposar d'una manera molt senzilla i molt sincera. Demanar a la gent que no abandoni. El Moi Rojo tenia una frase que deia, "las luchas que se pierden son las que se abandonan". Estem entrant en un feixisme democràtic, democràcia vigilada com ja es preveia en el moviment llibertari, en publicacions com Bicicleta. Crec que els llibertaris som gent que fonamentalment estima la humanitat. salut i revolució!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario